D-vitamin szint értékelése:

MÉRT ÉRTÉKÉRTÉKELÉSMEGJEGYZÉS
750-2000 nmol/l
(300-800 ng/ml)
egyedi estekben toxicitás lehetséges"kutatási zóna"
375-750 nmol/l
(150-300 ng/ml)
túlzott kálcium szint lehetséges

500 nmol/l (200 ng/ml) nem jelent veszélyt, feltehetően a magas D-vitamin szint sok súlyos betegségtől megvéd. Ezen a területen még sok a kutatnivaló.
250-375 nmol/l
(100-150 ng/ml)
mellékhatás nem ismert
250 nmol/l
(100 ng/ml)
természetes felsőhatártermészetes D-vitamin szint, trópusi országokban élő emberek szintje
125-225 nmol/l
(50-90 ng/ml)
optimális D-vitamin szint
természetes D-vitamin szint, trópusi országokban élő emberek szintje
> 100 nmol/l
(40 ng/ml)
jó D-vitamin szint
optimális érték alsó határa
> 75 nmol/l
(30 ng/ml)
javított D-vitamin szint0-75 nmol/l (0-30 ng/ml): pótlási kötelezettség!
< 50 nmol/l
(20 ng/ml)
súlyos D-vitamin hiány0-75 nmol/l (0-30 ng/ml): pótlási kötelezettség!
< 30 nmol/l
(12 ng/ml)
rendkívüli D-vitamin hiány0-75 nmol/l (0-30 ng/ml): pótlási kötelezettség!

Napozási idő bőrtípusok szerint:

Megjegyzés: Október és március között nem áll rendelkezésre elegendő napfény. A természetes D-vitamin szintézis a bőrön keresztül akkor lehetséges, ha az UV-index 3 vagy annál magasabb értéket mutat. 


BőrtípusLeírásÁpr/Máj/SzeptJún-Aug
1-es bőrtípussápadtabb bőr, vörös haj10-20 perc5-10 perc
2-es bőrtípusészak-európai, szőke, szeplők, kék/zöld szemszín15-25 perc10-15 perc
3-as bőrtípusvegyes típus, európai & mediterrán, sötétszőke-sötét haj, szeplők alig 20-30 perc15-20 perc
4-es bőrtípusdél-európai & ázsiai típus, barna szemszín, fekete vagy barna haj, sötét bőr30-40 perc10-20 perc
5-ös bőrtípusészak-afrikai & indiai, sötét bőr, fekete haj40-60 perc30-40 perc

Élelmiszerek D-vitamin tartalma:

ÉLELMISZERD2-VITAMIN TARTALOM 100 GRAMMBAN MENNYISÉG, AMI A NAPI 4.000 NE D-VITAMIN SZÜKSÉGLETET FEDEZI
avokádó140-200 NE
1900-3600 g
vargánya (friss)120 NE1700-3400 g
csiperkegomba (friss)76 NE2700-5400 g
csukamájolaj12000 NE17-34 g
hering1040 NE193-386 g
angolna840 NE230-460 g
lazac680 NE291-588 g
szardínia440 NE455-910 g
tonhal240 NE833-1666 g
tyúktojás52 NE4200-8400 g
vaj48 NE4200-8400 g
anyatej12-60 NE160-170 ml

Élelmiszerek magnézium tartalma:

Magnézium forrásMagnézium tartalom 100 grammban
napraforgómag420 mg
lenmag350 mg
búzacsíra250 mg
zabpehely140 mg
rizs60 mg
banán45 mg

Élelmiszerek K2-vitamin tartalma:

K2-vitamin forrásK2-vitamin tartalom 100 grammban
petrezselyem790 μg
zsázsa600 μg
metélőhagyma friss570 μg
mángold friss400 μg 
mélyhűtött spenót főzve364 μg
hagyma frissen főzve348 μg
leveles spenót főzve347 μg
hagyma friss310 μg
alga friss300 μg
fokhagyma friss300 μg
szőlőmag olaj280 μg
leveles spenót friss280 μg
édeskömény frissen főzve268 μg
kínai kel frissen főzve264 μg
kínai kel friss250 μg
édeskömény friss240 μg
kelbimbó frissen főzve235 μg
póréhagyma frissen főzve224 μg
kelkáposzta frissen főzve220 μg
karfiol frissen főzve207 μg
római saláta friss200 μg
portuláka friss200 μg
cikória200 μg
madársaláta200 μg
szárított szójabab176 μg
szárított rókagomba156 μg
tyúktojás sárgája147 μg

Élelmiszerek béta-karotin tartalma:

Béta-karotin forrásBéta-karotin tartalom 100 grammban
édesburgonya7,9 mg
sárgarépa7,6 mg
kelkáposzta5,2 mg
spenót4,8 mg
édeskömény 4,7 mg
madársaláta3,9 mg
mángold3,5 mg
cikória3,4 mg
rukkola1,4 mg

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.