Hisztamin felszabadítók:

Nem csak a hisztaminban gazdag élelmiszerek jelenthetnek problémát, hanem az úgynevezett hisztamin felszabadítók is. Vannak olyan problémás élelmiszerek, amelyek hisztaminózisban szenvedő emberek számára aggályos. Bár nem látják el a szervezetet hisztaminnal, de gyulladásos reakciókhoz vezetnek a szervezetben és felpörgetik az immunrendszert, ami arra készteti a szervezetet, hogy több hízósejtet (masztocitát) termeljen, vagy hogy a szövetekben már meglévő hízósejtek jobban degranulálódjanak, azaz hisztamint szabadítsanak fel, mert a szervezetet riadókészültségbe helyezték. Fontos tudni, hogy a hisztamin mellett több mint száz más gyulladáskeltő anyag is felszabadul (pl. prosztaglandinok, leukotrinék), amelyek ellen a hisztamin ellen segítő legtöbb intézkedés hatástalan.

A következő lista talán még fontosabb mint a hisztaminban gazdag élelmiszerek listája. Nagy mértékben egybeesik más gyulladáscsökkentő étrendek tiltólistáival, amelyek célja a bélrendszer gyógyítása és az autoimmun reakciók csillapítása. Ez megerősíti, hogy a hisztaminózisban nem egyetlen anyag (hisztamin) jelenti a problémát, hanem a hisztaminózis egyben egy immun- (azaz gyulladásos) betegség.

Élelmiszerek, amik a problémát jelenthetnek az immunrendszerre:

tojásfehérje (a lizozim elősegíti a bél áteresztő képességét és ezáltal a baktériumkomponensek vérbe jutását, ami riadóztatja az immunsejteket), sajt (nem csak hisztaminban gazdag, de gyakran mikotoxin- azaz penészgombával szennyezett is, gyakori a tejfehérje- vagy laktózintolerancia), tenger gyümölcsei (valószínűleg erős baktériumterhelés, ami riadóztatja az immunrendszert, nagyon romlandó), különböző gabonafélék, diófélék és magvak (nagyon gazdagok bélirritáló antinutritánsokba, gyakran erősen mikotoxinokkal terhelik, magas az omega-6 zsírsavtartalmuk (kivéve a makadámiadiót), gyorsan megrothandnak, magasabb a tiramintartalmuk), búzacsíra (erősen mikotoxinos, lektinek, amelyek szivárgó bélrendszerhez vezetnek, omega-6 zsírsavtartalmuk magas), hüvelyesek (nagyon gazdagok bélirritációt okozó antinutritánsokban, valószínűleg magas a tiramintartalmuk), rukkola, spenót (nagyon gazdag oxalátokban), avokádó (feltehetően más biogén, azaz romló aminok miatt, mivel általában túléretten fogyasztják, pl. magasabb a tiramintartalma), citrusfélék (feltehetően a magas citromsavtartalom a probléma. Van, aki az áfonyára ugyanúgy reagál, mint az oxalátban gazdag dolgokra. Egyes citrusfélék oxalátokban is gazdagok és túl sok fruktózt is tartalmaznak, mint pl. a narancs és a kivi. Sokak számára a citrátokat tartalmazó étrendkiegészítők is elviselhetetlenek), paradicsom (sokan nem tolerálják a solanaceus növények glikoalkaloidjait, esetleg a magokból származó lektineket. Az alfa-tomatin rendkívűl immunstimuláló hatású. Egyébként meglehetősen gazdag citromsavban és felesleges fruktózban), kakaó, kávé (antitápanyagokban gazdag, mivel magvakból áll, nagyon szennyezett lehet peszticidekkel, nehézfémekkel és mikotoxinokkal, a kakaóvaj gazdag tiraminban), egyéb gyümölcsök és bogyós gyümölcsök (a fruktóz gyulladáskeltő, néha nagyon érzékeny a panészgombára is, az eper és áfonya citromsavban gazdag és tartalmaz néhány glikoalkaloidot is, magasabb a triramintartalma, gyakran erősen permetezik), gombák (gyorsan romlandó, egyes esetekben enyhe toxintartalom, egyéb, az immunrendszert serkentő anyagok (amelyek közül néhányat gyógyászati célra használnak), élesztő (feltehetően növeli a candida-fertőzést a bélben, orotsavat tartalmaz), fűszerek (antitápanyagokban gazdagok, különösen a csípős fűszerek irritáló hatással vannak a bélrendszerre. Minden jó tulajdonságuk ellenére, por formájában rendkívűl érzékenyek a penészgombákra, különösen az aflatoxinra), alkoholos italok, ecet (az előállítás módjától függően nagyon sok mikotoxint tartalmazhat: szulfitok, acetaldehid, az alkohol általában káros a májra), adalékanyagog, színezékek, tartósítószerek (sokféleképpen negatívan hatnak a szervezetre és ezáltal az immunrendszerre, különösen a gyermekek reagálnak erre érzékenyen, általános fenol intolerancia), glutamát, élesztőkivonat (feltételezhető, hogy a glutamát (szintén endogén anyag) egyesek számára problémát jelenthet, mivel részben ugyanazok az enzimek bontják le, mint a hisztamint. Így az egyik vagy a másik feleslegben lehet, különösen azoknál, akiknél korlátozott az enzimaktivitás), jód (valószínűleg inkább azoknak okoz problémát, akiknek pajzsmirigyproblémájuk vagy szelénhiányuk van. Néha előfordul, hogy a szervezet egy bizonyos pont után elfárad és teljesen elutasít vagy fellázad minden olyan tápanyaggal szemben, ami stimuláló hatású, mert túl sok túlterhelést vagy traumát élt ált a múltban, és ezután szándékosan alacsonyan akarja tartani a pajzsmitigyet. Az algakészítmények, ha nem megfelelően szárítják és dolgozzák fel őket, hisztaminban gazdagok lehetnek és problémát okozhatnak. 

Különböző savak, amik a hízósejtek degranulációjához vezethetnek:

orotinsav (orotát; tejtermékekben, élesztőkben, penészgombákban), oxálsav (oxalátok; kölesben, spenótban, csokoládéban, spenótban, mandulában, szójában), szalicilsav (szalicilátok; kókuszolajban, gyümölcsök és zöldségek héjában, aszpirinben, kozmetikumokban), citromsav (citrát; citrusfélékben, ribizliben, málnában, ananászban, eperben, E330 adalékanyag, genetikailag módosított penészgombákból nyert), benzoesav (benzoátok; füstölőkben, sok gyümölcsben és bogyós gyümölcsben, tejtermékekben, mézben.

Baktériumterhelés:

Amikor a friss élelmiszerek levegőnek vannak kitéve, a felszínen baktériumok kezdenek kialakulni. Ezért van az, hogy egyes emberek olyan élelmiszerekre is reagálnak, amelyek önmagukban alig tartalmaznak fehérjét, és így nem tartalmaznak jelentős mennyiségő hisztamint. A baktériumok anyagcsere végtermékei azonban a hízósejtek degranulációján keresztül hisztamin felszabadulását okozhatják a szervezetben. Ezért a következők érvényesek: az élelmiszereket hűvös, oxigéntől és fénytől védett helyen kell tárolni, egy darabban, csak röviddel az elkészítés előtt legyen apróra vágva, és lehetőség szerint az apróra vágott és csomagolt élelmiszereket mellőzzük. Alapvetően egy kellő átöblítés segít, pl. a belsőségek esetében is (bár hisztaminban nem gazdagok, könnyen romlandóak).


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.