A hisztamin intoleranciának általában mélyebb okai vannak, mint egy egyszerű enzimhiány. Okozhatja bizonyos hajlam, de elsősorban életkörülmények váltják ki. Gyakran egyszerre több tényező is közrejátszik, és detektívmunkára van szükég, mivel az egyes élelmiszerekkel szembeni intolerancia mértéke egyénenként nagyon eltérő lehet. Ez az egyéni élettani különbségekkel, mikortápanyag állapotával, bélflóra állapotával és más külső tényezőkkel hozhatók összefüggésbe. Alapvetően mindenkinek van egy bizonyos küszöbértéke, így mindenki reagál valamilyen formában a túl sok hisztaminra. De van akinek néhány csepp citrom, másoknak egy pohár vörösbor már problémát okoz. Van, akinek egyáltalán nem okoznak gondot az erjesztett élelmiszerek, viszont nehezen tolerálják a fehérjében gazdag ételeket. Egy franciaországi felmérés során végzett felmérés szerint a hisztamin intolerancia gyakorisága 1% a lakosság körében. A valós szám valószínüleg sokkal magasabb, mivel sokan évekig nem tudnak az intoleranciájukról.A lényeg, hogy fény derüljön rá, hogy mi a hisztamin intolerancia valódi oka. A masztocita aktivációs betegségben (MCAS) szenvedőknél nagyobb valószínűséggel okoznak problémát a hisztamin felszabadítók, mint a hisztamin tartalmú élelmiszerek. Ezért kikerülhetetlen az egyéni és strukturált vizsgálat étkezési napló segítségével. Egyesek számára egy két hetes eliminációs diéta után lehetséges, hogy bizonyos élelmiszereket újból bevezessen és lehetnek olyan, még fel nem fedezett élelmiszerek, amelyek nagy mértékben korlátozzák a gyógyulást, és amelyeket legalább egy időre el kell hagyni az étrendből.
Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.